tankstation

de krant is klaar voor vandaag. ik kruip mijn wagen in en rij naar huis. tussen ternat en affligem merk ik dat ik de N9 niet zal halen zonder te tanken. ik ben dan net voorbij het tankstation van groot-bijgaarden. dat wordt dus wetteren. verdorie, vooreerst. want de diesel kost er maar liefst 15 cent (!) meer dan tussen gent en eeklo. een halve tank zal wel volstaan dus. maar anderzijds ben ik een nostalgicus. en denk ik meer dan aan het geld aan de tijden waarin ik dagelijks in de file stond en hier zo dikwijls kwam tanken. geen bezigheid om te koesteren in je herinnering, maar mijn hele verleden is me nu eenmaal dierbaar, en dus droom ik sowieso weg.

een tankstation langs de autostrade is een bevreemdende, eigen kleine wereld. die ’s nachts nog vreemder wordt. stil, verlaten, donker. achter de kassa een mooie donkerblonde vrouw van turkse origine. een security guy staat met haar te keuvelen door het gewapende glas van haar loket. ik hoop voor haar dat hij de hele nacht blijft, want er zijn nu eenmaal geen idealer locaties om te overvallen dan verlaten tankstations met bomvolle kassa’s. er is veel geld en er is niemand, behalve een winkeljuf met weinig weerstand. ze heeft wellicht een rood alarmknopje rechts onder de toog, maar tegen de tijd dat er versterking is, zitten de gangsters al op god weet welke autostrade, god weet welke richting uit. 5 minuten later (en die gasten rijden dan meestal nog niet aan de maximum wettelijk toegelaten snelheid) kunnen ze richting nederland, frankrijk of engeland zitten. ga daar maar aan staan. komt dat tegen. zoek het maar uit. het is een wonder dat er zo zelden tankstations worden overvallen. ik moet vast iets over het hoofd zien.

ik stap uit en tank. ik heb gedaan met tanken. en nu ik hier toch ben, alhoewel ik eigenlijk niks nodig heb, kriebelt het om iets te kopen in het winkeltje. er schalt misleidend vrolijke muziek door de boxen op het terrein. vaya con dios, shania twain, dat soort tankstationdingen. voor de ingang liggen zakken aanmaakhout voor de barbecue. tot daar aan toe, het is geen zomer geweest. maar ook, godbetert, een kar orchideeën. “schat, ik weet het, ik ben weer verschrikkelijk laat thuis, net als gisteren, maar ik heb met mijn secretaresse moeten oversp… euh, overwerken. ik ben speciaal voor jou nog gestopt in wetteren om een orchidee te kopen”?

tankstations zijn lelijk, net als industriewegen, waarlangs fabrieken vuilroze wolken spuiten. maar ze hebben iets. dat hebben ze zeker. de boodschap van vervreemding van de mens van wie en wat hij ooit was. in een wereld zonder gewapend glas, overvallen, security guys en verkrachtingen.

 

shell_het_plein_hengelo.jpg