platenwinkels in eeklo

man, ga toch gewoon naar gent. ik weet het. maar is het dan werkelijk zo veel gevraagd, een winkel om in platen en cd’s te snuisteren in de stad waar ik woon?

groot was dus mijn geluk om vlak na mijn immigratie in het zandige hart van het meetjesland, centraal op de markt, nog centraler dan de kerk in de beste keltische traditie, een huis van ontucht zijnde een platenwinkel aan te treffen, met name de crisca, niet te verwarren met chris & co. een interessante forumdiscussie over crisca vind je overigens hier. zelf heb ik ook hele blogs en webservers gevuld met crisca te bewieroken maar het mocht niet zijn: chris en philippe sloten enkele jaren geleden helaas de deuren. ze verkopen hun indrukwekkende catalogus wel nog steeds online en dat is fijn, maar met internetshopping wens ik mijn romantische zaterdagen niet te vullen. vinyl moet je voelen voor je centen neerlegt, en straalplaatjes moet je zien blinken zonder krassen.

in de marge: heeft de plaats van crisca ingenomen: fonduehuis ’t stekkedooske, waar men kan doen waar vlamingen top in zijn: zich volvreten onder de voortdurende compulsieve gedachte waar voor zijn geld naar binnen te slokken en hebben geslokt en zullen slokken. toen, nu en tot in de eeuwigheid. maar wegdromen bij een krakend elpeetje, ho maar.

bij nacht en ontij sloot kort nadien, we schrijven voorjaar 2014, ook free record shop in de stationstraat de deuren. een commerciële keten, met een meer mainstream aanbod, dus een kleiner verlies voor de betere muziek minnende maatschappij en bij uitbreiding de wereld, maar daarmee verdween wel de laatste echte platenzaak uit de stad. want wat je al die tijd aan cd’s kon en kunt vinden in de standaard, kruidvat, blokker of hema mag helaas niet onder de noemer platenwinkel worden geressorteerd.

niet zonder enig cynisme maar helaas met veel zin voor realisme tweette ik op het einde van dat jaar kudos voor de kringwinkel (of kringloopwinkel, ik wil er vanaf zijn) als beste platenwinkel van eeklo. samen met de ecoshop in de august van ackerstraat is de kringloopwinkel voorzien van een klein maar regelmatig wijzigend aanbod van tweedehandscd’s en platen met af en toe wel eens een interessant koopje, maar sinds enige maanden (de ecoshop al langer) helaas toch net iets te prijzig aan het worden gezien het aanbod (4 euro per cd, platen al tot 6 euro, ook de recycleershops willen meedansen op de golven van de vinylrevival).

maar kijk, net als ik me er na twee jaar bij neergelegd heb dat ik het met de kringwinkel en de ecoshop zal moeten doen qua offline auditieve aanbod in het provinciale nest waar ik woon, bezoek ik op een verdwaalde maandagavond, het kan ook een dinsdag geweest zijn, de nieuwe bar de q in de kaaistraat en wat ziet mijn lodderig oog uit een hoek terwijl ik na sluitingstijd naar huis strompel: epoxy, redder in nood. ik wil maar zeggen: ge moet altijd blijven buitenkomen. zonder website, nog niet op foursquare (hetgeen ik onlangs heb verholpen so check yourselves in, swarm people) en met onmogelijke openingsuren zoals het een goede cultwinkel betaamt: de week erna al meteen getest en goed bevonden. ook de ongeletterde wanhoop is fan. Het debuut van miranda sex garden en ned’s atomic dustbin, volume 1 van de 2 meter sessies van jan douwe kroeske of de mind the gaps van gonzo volume 4 en 5 in near mint staat allemaal aan 4 euro, of novelty waves van biosphere nog ongeopend voor twee en een halve euro: zo’n winkel kan mij krijgen. het vinyl moet ik nog gaan bekijken, en flink wat boeken zijn er ook.

dit allemaal gezegd zijnde: het is opnieuw record store day aanstaande zaterdag en ik hou niet van de nieuwe parkeerautomaten in eeklo: uw nummerplaat opgeven als ge een kwartierke gratis wil staan: wat is me dat nu, zeg. deze post werd geschreven tijdens het luisteren naar radio 1. hopelijk sluiten die nooit. en dat ge kunt zien dat ge ne keer reageert op mijn posts. denkt ge dat ik dat allemaal voor mijn plezier schrijf?!

 

Advertenties

4 gedachtes over “platenwinkels in eeklo”

  1. Zo te lezen was je toe aan een beetje rust. Ik zou je aanraden om eens naar de biowinkel te gaan en eens te snuisteren in de zencd’s. (Ik weet niet of er zenplaten bestaan. Ik denk het niet, want dan zouden wellnesscentra platendraaiers in hun onthaastingsoorden moeten hebben en dat heb ik nog nooit gezien.)
    Hoe dan ook: ik denk dat je al bent begonnen met relaxatietoestanden want je blog is heel zen geworden. Dat je tijd neemt voor jezelf (of zoals de Nederlandse coachen het zo mooi verwoorden: om opnieuw verbinding te maken met je innerlijke jij) is goed. Dat je niet meer blogt juich ik niet toe. Al je fans zitten al een bijna een jaar op hun honger. Dus?
    (Dit bericht is trouwens geschreven terwijl ik luister naar de merelaars en kauwen van Wulvergem)

    Like

  2. u moet op “onthaal” klikken. zult u zien dat er een post is van donderdag 12 januari 2017! lekker recent. ik heb trouwens geen fans, denk ik. maar toch bedankt. heel geschikt van u! tot later!

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s